Kako do napredovanja na delovnem mestu – Aktiv.si

| Kako do napredovanja na delovnem mestu

Imate občutek, da je napočil trenutek za razvoj vaše kariere? Se vam zdi ideja o napredovanju še bolj mikavna kot preostale dni? Če ste mnenja, da si napredovanje resnično zaslužite, potem uresničite svoje želje. Ameriški strokovnjaki svetujejo, kako.

1. Izpostavite se

Nadrejeni bodo napredovanje resda ponudili tistemu zaposlenemu, ki dobro opravlja svoje delo, a hkrati prežijo tudi na tiste, ki imajo izvirne ideje in sami odkrijejo primerne rešitve. Takšni zaposleni namreč pokažejo, da so sposobni prevzeti pobudo in da razmišljajo izven okvirov lastnih zadolžitev.

2. Bodite neposredni in iskreni

Le malokateri zaposleni je sposoben iskreno izraziti svoje mnenje, ko se pogovarja z nadrejenim. A ravno v takšnih uradnih pogovorih je pomembno, da ste iskreni in poveste to, kar resnično mislite, ne pa tega, kar mislite, da si nadrejeni želi slišati. Opogumite se in začnite z : ˝Ta služba mi je resnično všeč, ampak …˝

3. Vprašajte za pomoč

Če boste imeli srečo, bo vaš nadrejeni sam prišel do spoznanja, da ste pripravljeni na nove zadolžitve in odgovornosti. Če pa se to ne zgodi, ga brez sramu vprašajte za nasvet o tem, kakšna vloga bi vašemu načinu dela najbolj ustrezala ter kdaj boste po njegovem mnenju nanjo pripravljeni.

4. Pretehtajte vse možnosti

Pametna poteza ne vodi vedno navzgor – prevzem vloge, ki vam najbolj ustreza, ne pomeni nujno tudi napredovanja. Nekatere izmed za vas najbolj izzivajočih vlog se morda nahajajo tik ob vas in ne višje od vašega trenutnega položaja.

5. Izvedite vse, kar lahko

Če stremite k napredovanju, ni nobenega izgovora za pomanjkljivo raziskovanje. Pravočasno si priskrbite kopijo opisa delovnega mesta, ki bi ga radi zasedli, in seznam veščin, ki jih to mesto zahteva. Tako boste med pogovorom z nadrejenim vedeli, na katere strune morate igrati.

6. Bodite fleksibilni

Tudi če imate natančno izdelano idejo o tem, na katero mesto bi radi bili povišani, se je raje ne držite preveč togo. Če boste ob vašem premiku bili pripravljeni na fleksibilnost, imate namreč precej več možnosti, da boste napredovali.

06. 02. 2010

Vir: sigov.si