Kako napisati prepričljiv govor?

Velikost črk:

Glavne sestavine, ki sooblikujejo prepričljiv in učinkovit govor, so jasnost, domiselnost, živost, prepričljivost in razumljivo sporočena vsebina, ki poslušalce prepriča. Se vam zdi, da je to že v teoriji težko, kaj šele v praksi?

Za sestavo prepričljivega govora je sicer potrebno poznati določene veščina pisanja in „prevajanja“ napisanega v govorno sporočanje, vendar je pri tem že z upoštevanjem najpomembnejših smernic mogoče z malo truda „zadeti v polno“ in navdušiti občinstvo.

Že pred pisanjem je potrebno premisliti o treh pomembnih elementih, ki bodo pomagali sooblikovati vsebino in nas bodo vodili pri postopku ustvarjanja.

Premislek o publiki

Dobri govorci so velikokrat pripovedovali o tem, da so si med pripravo govora v mislih predstavljali samo eno osebo in predvidevali njena pričakovanja, zanimanja in odziv na besede. Tako imenovana testna oseba, ki združuje lastnosti vaše ciljne skupine, vam pomaga pri odločanju, kakšen tip pripovedovanja boste uporabili (strogo formalen, neformalen itd.), katere vsebine boste izpostavili, s čim boste začeli itd. ljudje si s pomočjo tovrstnega vizualnega modela bistveno lažje predstavljamo realno situacijo in veliko bolj efektivno prilagodimo vsebino napisanega tako, da bo tudi v realni situaciji primerna.

Premislek o tematiki

Prvo in ključno načelo je, da morate tematiko, o kateri boste govorili, dobro poznati. To vam zagotavlja, da se med govorom ne boste zmedli in izgubili rdeče niti. V glavi ali na papirju izpostavite ključne točke, ki jih mora govor vsebovati in jih glede na tematiko smiselno razporedite. Izpišite oziroma zapišite si pomembne misli, ki jih boste posebej izpostavili in jih prihranite, da jih boste lahko v govor umestili kar najbolj učinkovito.

Dolžina govora

Tudi časovni okvir je dobro opredeliti še pred začetkom pisanja, saj se boste med procesom laže osredotočali na pomembne informacije, ki jih nameravate razložiti bolj obsežno. Predviden časovni obseg si lahko že vnaprej preračunate: eno tipkano stran besedila pisave 12 pt človek govori približno 7 minut (odvisno od hitrosti govorjenja).

Kratki nasveti za pisanje govora

pišite kratke stavke

Vir: sigov.si