Kako deluje kondenzacijska plinska peč?

Kondenzacijske peči so zelo učinkovite. Zamenjava starega kondenzacijskega peči z novim visoko učinkovitim kondenzacijskim kotlom oziroma pečjo bo izboljšalo nadzor ogrevanja in vam lahko prihrani tudi 300 evrov na leto *.

Tukaj bomo pojasnili, kako delujejo kondenzacijske plinske peči in kakšne so ključne razlike med kondenzacijskimi pečmi in nekondenzacijskimi pečmi.

Skoraj vsi novi kotli kondenzirajo. Preberite naše preglede kotlov in poiščite najboljše za vaš dom.

Kaj je kondenzacijska peč?

Kondenzacijska plinska peč z visoko učinkovitostjo je dobra izbira, če iščete bolj zelen in učinkovitejši kotel. To pa zato, ker kondenzacijske plinske peči lahko bolje izkoristijo toploto, ki jo proizvajajo iz goriv, ​​kot sta plin ali olje.

Kondenzacijska plinska peč zahteva manj toplote iz gorilnika, zato je bolj učinkovita.

Kako deluje kondenzacijska plinska peč?

Z ne-kondenzacijskim kotlom, ki se uporablja samo za toploto, se nekaj toplote izgubi v obliki vročih plinov, ki se sproščajo iz dimnika. kondenzacijska plinska peč pa ujame nekaj toplote iz teh plinov in jo uporablja za ogrevanje vode, ki se vrača iz sistema centralnega ogrevanja. Zato zahteva manj toplote iz gorilnika in je bolj učinkovita.

Vsi novi sodobni kotli so kondenzacijske plinske peči. Torej, če razmišljate o zamenjavi stare peči z novo, boste kupili novo kondenzacijsko plinska peč in pridobili vse prihranke učinkovitosti, ki jih prinaša.

Kondenzacijske plinske peči ali navadna plinska peč?

Tako kombinirane peči kot tudi samo peči za ogrevanje so lahko kondenzacijske ali brez kondenzacije. Okoljski redpisi zdaj navajajo, da morajo biti vse nove peči, nameščene v domačem domu, visoko učinkovite kondenzacijske plinske peči, čeprav v redkih primerih veljajo izjeme.

Ne-kondenzacijska plinska peč običajno odvaja zrak iz notranjosti prostora.

Kondenzacijske plinske peči so varnejše kot peči  brez kondenzacije.

Kondenzacijske plinske peči so varnejše kot ne-kondenzacijske plinske peči, saj obstaja veliko manjše tveganje, da izpušni plini vdrli v prostor zaradi zaprtega sistema. Še več, kondenzacijska plinska peč je običajno vsaj 25% bolj učinkovita kot model brez kondenzacije.

Peč na olje ali peč na plin?

Večina gospodinjstev ima sistem ogrevanja s plinom, ki je opremljen s plinskim kotlom. Toda obstajajo alternative.

Med njimi je vgradnja oljnega kotla, kotla na utekočinjeni naftni plin ali utekočinjeni naftni plin ali peč na drva.

Vrste kondenzacijskih plinskih peči

Če želite plinsko ogrevanje s plinskim kotlom, morate izbrati med:

Kombinirana peč, ki zagotavlja toploto za vaše radiatorje in toplo vodo za gospodinjstvo na zahtevo.

Sistemski kotel

To je podobno kot ogrevalni kotel, vendar ne potrebuje dodatnega prostora za hladno vodo.

Zakaj je učinkovitost kotla pomembna?

Če imate centralno ogrevanje s plinom, bo vaš kotel predstavljal približno 60% emisij CO2 vašega doma *. Zaradi tega je vaša izbira prave kondenzacijske plinske peči ključna prednostna naloga, če želite zmanjšati račune za energijo in ogljični odtis.

Učinkovitost kondenzacijske peči je sestavni del naših neodvisnih pregledov kotlov. Naše preglede kotlov lahko filtrirate po ocenah učinkovitosti, resničnost pa je, da pri sodobnih kondenzacijskih kotlih ni veliko neskladij – večina jih bo okoli 90% učinkovitih.

Zamenjava starega ne-kondenzacijskega kotla oziroma peči s sodobnim kondenzacijskim sistemom lahko izboljša učinkovitost za tretjino in vam prihrani precejšnjo količino energije ter denarja. Vendar je ključ do najučinkovitejšega novega kotla v izbiri primernega tipa in velikosti kotla za vaš dom.