Kako vemo da smo slabokrvni? Ali sem slabokrven?

Kakšna je vaša raven utrujenosti?

Najpogostejši simptom vseh vrst slabokrvnosti (anemije) je utrujenost. Da ugotovimo, ali je vaša utrujenost povezana z slabokrvnostjo (anemijo) in ni rezultat nekaj neprespanih noči se morate vprašati po naslednjih vprašanjih. Če je vaš odgovor pritrdilen potem morda imate slabokrvnost (anemijo).

Ali ste utrujeni, ko se zbudite zjutraj in to traja ves preostanek dneva?

Ali imate težave s koncentracijo na delovnem mestu, ali v šoli, ker ste preveč utrujeni?

Ali vam primanjkuje energije, da bi dosegli osnovne naloge, ali pa ob izvajanju dejavnosti dobite občutek preutrujenosti?

Ugotovite, ali se počutite šibko.

Utrujenost je lahko povezana z veliko različnimi pogoji in ko pride skupaj z šibkostjo še omotičnost je zagotovo znak, da se razmili, ali imate slabokrvnost

(anemijo)

. Če se morate pogosto usesti, ker se počutite prešibki ali imate vrtoglavico medtem ko stojite potem je čas, da se testirate za slabokrvnost

(anemijo) Razumevanje različnih vrst slabokrvnosti (anemije)

Preverite simptome pomanjkanja železa, kajti to je najpogostejša vrsta slabokrvnosti (anemije) in se včasih lahko popravi že s povečanim vnosom železa v vaše telo. Morda imate pomanjkanje železa, če ste doživeli naslednje:

Težka menstruacija (železo se izgubi skozi menstrualno krvitev).

Resne poškodbe, v katerem ste utrpeli veliko izgubo krvi.

Kirurški poseg, ki je privedel do izgube krvi.

Razjede ali rakavost debelega črevesa.

Pojeste premalo hrane, ki vsebuje železo.

Ugotovite, ali ste imate morda slabokrvnost (anemijo) zaradi pomanjkanja vitamina. Ta vrsta slabokrvnosti

(anemije) izvira

iz premalo prejetega vitamina B12 v telesu. B12 je nujen za telo in za izdelavo novih krvnih celic ter ohranjanja zdravega živčnega sistema. O tej vrsti slabokrvnosti (anemije) lahko razmišljate če:

Imate avtoimunsko bolezen ali črevesne težave, ki povzročajo neučinkovito absorpcijo vitamina B12.

Imate dovolj vitamina B12 v vaši prehrani? Ker je ta vitamin zelo skoncentriran v živilih (predvsem živalskih) imajo vegetarijanci in vegani lahko težave pri pridobivanju zadostne količine B12.

Posvetujte se z zdravnikom o slabokrvnosti (anemiji) glede vzroka bolezni. V nekaterih primerih je slabokrvnost (anemija) posledica osnovne bolezni, ki vplivajo na sposobnost telesa za ustvarjanje zadostne količine rdečih krvnih celic, ki jih potrebuje zdravo telo. Da bi ugotovili se posvetujte s svojim zdravnikom, kjer lahko opravite ustrezne teste.

Bolezni, ki vplivajo na ledvice prav tako lahko zmanjšajo sposobnost telesa za ustvarjanje rdečih krvnih celic.

Dedna krvna bolezen lahko prav tako povzroči s

labokrvnost (

Vir: mld.si