Kako ostati zdravi pri delu?

S spodnjimi nasveti boste na delovnem mestu ostali zdravi in tako bolje opravljali svoje delo.

Pogosto si umivajte roke

To pomeni, da si roke umijete po vsaki uporabi stranišča, preden jeste, potem, ko ste kihnili ali zakašljali, se rokovali z denarjem ali pa kadarkoli, ko imate občutek, da so vaše roke umazane. Na delovno mesto si lahko prinesete tudi razkužilo za roke, za primer, da si ne morete kadarkoli umiti rok.

Naj bo vaše delovno okolje čisto

Počistite svoj telefon, računalniško tipkovnico in vse ostale stvari, ki jih pogosto uporabljate. Tudi če ste edini uporabnik teh stvari se na njih nabirajo bakterije, ki so lahko zdravju škodljive.

Ne preskakujte obrokov

Nekateri preskakujejo obroke, ker pravijo, da nimajo časa ali pa si želijo izgubiti težo. Dokazano je, da so ljudje, ki jedo zajtrk bolj zdravi in da lažje ohranjajo telesno težo. Bolj zdravo je, da jeste manjše obroke večkrat na dan, kot pa da se najeste za kosilo in za večerjo.

Izogibajte se bolnim sodelavcem

Prav bi bilo, da bolni sodelavci ostanejo doma in se tam pozdravijo. Vendar pa se pogosto zgodi, da nekateri mislijo, da brez njih delo ne more biti dobro opravljeno, in kljub bolezni pridejo v službo. S tem pa tvegajo, da bodo okužili še svoje sodelavce, poleg tega pa svojega dela zaradi bolezni ne morejo opravljati 100 odstotno. Izogibajte se takšnim sodelavcem, da se ne nalezete. Enako velja tudi za vas – če ste bolni, ostanite doma!

Popijte vsaj 8 kozarcev vode dnevno

Energijske pijače in kava vam sicer pomagajo, da ostanete budni, vendar pa povzročajo dehidracijo, zato morate piti tudi vodo. Pri sebi imejte vedno steklenico vode in ne pozabite nanjo!

Vzemite si odmor

Ko ste utrujeni ali zaspani, vstanite in si vzemite nekaj minut odmora ter se malo sprehodite. Lahko tudi naredite kakšno telovadno vajo, da se zbudite. Kratki odmori vam bodo pomagali, da boste pri delu bolj produktivni.

Izkoristite dopust

Morda se vam zdi, da ni nikoli pravi čas, da bi si vzeli dopust. Ljudje, ki dopusta ne izkoristijo imajo večjo možnost, da zbolijo. Počitnice so idealna možnost, da se sprostite – dokazano je, da stres povzroča številne bolezni, zato potrebujete nekaj dni zase, da se umirite. Če na gre drugače, si vzemite vsaj nekaj podaljšanih prostih vikendov in dela ne nosite s seboj!

Prenehajte kaditi

Splošno znano je, da kajenje škodi vašemu zdravju. Kadilci zbolijo prej kot nekadilci. Pa še manj dela opravite, ker se med delom sprehajate na balkon, kjer lahko prižgete cigareto. In ne tolažite se s tem, da je odmor za kajenje enak odmoru za razgibavanje! Nikotin zmanjšuje odpornost telesa na stres!

Če ste boste držali teh navodil in jih vpeljali v svojo vsakodnevno delovno rutino, boste opazili, da se počutite bolje in da ste zdravi.

Zdrav prigrizek v službi za nosečnice

Kakršno koli službo že imate in ne glede na to, kako ste med delovnim časom zaposlenim, če ste noseči, si morate vzeti odmor za malico in pojesti zdrav obrok.

Vir: lutra.si