Kako so angleški klubi dobili svoje vzdevke?

NEWCASTLE UNITED / The Magpies, Srake / The Toon / The Geordies

Ime “Srake” so nogometaši Newcastle Uniteda dobili po svojih črno-belih dresih in črnih hlačkah. To opravo igralci kluba s severa Anglije nosijo že vse od daljnega leta 1921, pred tem so nastopali v modrih hlačah. Mnogi navijači sicer verjamejo tudi zgodbi o tem, da si je pred leti nad vhodnimi vrati v St. Jameses Park gnezdo ustvaril sračji par. Navijači kluba so se poimenovali The Geordies, saj je takšno splošno poimenovanje za prebivalce severovzhodne angleške regije Tyneside. Prebivalci mesta Newcastle so svoje mesto poimenovali “The Toon”, ki izhaja iz besede “Town”. Ljubitelji nogometa se tega imena verjetno spomnite po tem, da je Glen Foy mladega Mehičana Santija v nogometnem filmu Goal! ob prihodu v Newcastle pozdravil z besedami: “Welcome to the Toon.”

SUNDERLAND AFC / The Black Cats, Črne mačke

Zelo zanimiva je tudi zgodba velikih rivalov Newcastla, Sunderlanda. V začetku 19. stoletja so na južnem obrežju reke Wear stali štirje topovi, ki so varovali reko v času Napoleonovih vojn. Topove so upravljali prostovoljci iz mesta Sunderland, med njimi pa je bil tudi lončar Joshua Dunn. Neke noči je ob polni luni Dunn doživel videnje črne mačke z rdečimi očmi in jo opisal kot poslanstvo samega hudiča. Vojak je od strahu zbežal v mesto, topovi pa so se od takrat imenovali Black Cat Battery. Leta 1937 je navijač kluba Billy Morris za srečo na finalu FA pokala v žep vtaknil simbol črne mačke in Sunderland je takrat osvojil prvo klubsko lovoriko. V 60. letih je v na tedanjem Sunderlandovem stadionu Roker Park živela črna mačka, ki so jo hranili in z vodo oskrbovali člani Sunderlanda. Črni mački sta na grbu kluba od leta 1997, ko se je klub preselil na Stadion luči.

CARDIFF CITY / The Bluebirds

Nogometna zgodovina Cardiff Cityja je od prihoda malezijskega lastnika Vincenta Tana pravzaprav spisana na novo. Vse od leta 1908 se v grbu pojavlja Bluebird, modra ptica iz družine drozgov. Ime izhaja iz otroške gledališke igre, ki je nastala v začetku 20. stoletja in je delo Belgijca Maurica Maeterlincka. Gledališki igralci so igro v Cadiffu predvajali teden dni, ptica pa je simbol sreče in se je tako vsidrala v srca meščanov, da so po njej poimenovali vzdevek svojega kluba, katerega nogometaši so nosili modre drese. Tako so minevala leta, desetletja. Leta 2010 pa so klub kupili malezijski poslovneži na čelu z Vincentom Tanom, ki so klubske barve spremenili v živo rdeče in kot simbol kluba prevzeli valižanskega rdečega zmaja. Poteza je dodobra ujezila lokalne navijače, ki pa so Malezijcu nekako “odpustili” potem, ko je ekipo popeljal v Premier ligo.

HULL CITY TIGERS / The Tigers / Tigri

Hull City je svoje ime prevzel po klubskih barvah. Značilna črno-rumena barva dresov močno spominja na tigrov kožuh in navijači so to žival vzeli kot simbol svojega kluba. Skozi zgodovino barve sicer niso bile tako standardno določene kot sedaj, v določenih obdobjih so se v dresu znašli tudi modri in rdeči odtenki, a rumeno-črna osnova se je vedno obdržala. Tudi lastnik Hulla Assem Allan ni najbolje zapisan pri klubskih navijačih, saj je pred letošnjo sezono napovedal, da bo klub spremenil svoje ime. Egipčanski poslovnež bo spremenil ime Hull City Association football club, ki ga je Hull nosil skozi praktično celotno zgodovino, in ustvaril krajše ime Hull City Tigers. Pri tem poudarja, da bi sam najraje videl kar ime Hull Tigres, saj se mu ime City zdi preveč splošno. Če imaš denar, si pač lahko privoščiš skorajda karkoli.

CRYSTAL PALACE / The Eagles, Orli / The Glaziers, steklarji

Ime “The Eagles” je pravzaprav nastalo kot nekakšna skovanka dveh kombinacij, ki sta jih uporabljala evropska nogometna velikana Barcelona in Benfica. Klub se je od ustanovitve sprva imenoval The Glaziers, kajti klub so ustanovili delavci v slovitem Crystal Palacu v Hyde Parku v Londonu. Steklena stavba je vsebovala notranje nogometno igrišče in nogometaši so na treningih pogosto razbili kakšno od šip, zato so se morali naučiti tudi popravljati steklo, od tod ime steklarji. Vzdevek se je spremenil v obdobju trenerja Malcolma Allisona, ki je klubske drese spremenil v modro-rdeče, s čimer je oponašal špansko Barcelono. Za simbol kluba je izbral orla, ki si ga je sposodil od portugalske Benfice, orel še danes pred tekmo preletava Selhurst Park.

Deljenje

Vir: tekmovalen.si