Kako najelegantneje zapustiti svojo službo?

Pravkar ste dobili novo službo. Prijetno ste vznemirjeni, ker odpirate novo poglavje v svoji karieri, hkrati pa vas spremljajo občutki krivde in nelagodja, ker zapuščate svoje sodelavce, mogoče celo kakšnega dobrega prijatelja. Četudi se poslavljate od manj priljubljenega kolektiva, je priporočljivo, da drug drugega ohranite v dobrem spominu.

Podjetja namreč vzpostavljajo profesionalne mreže, zato je pomembno, da pri svojem bivšem delodajalcu ohranite dobro ime. Ne glede na odnose v podjetju poskrbite za to, da vašega odhoda ne bodo pospremili negativni odzivi.

Kako oditi s čistimi računi?

1. Zapišite, katere so vaše delovne obveznosti in metode

Pozabite na splošne opise dela. Iskalec zaposlitve iz njih ne more razbrati, kaj natančno bodo na določenem delovnem mestu zahtevali od njega. Danes je nemogoče pričakovati, da bo vodja oddelka ali vaš nadrejeni natančno vedel, kakšni so bili vaši vsakodnevni izzivi in kako ste se z njimi spopadali. »Ne vem čisto natančno, kaj vse počne – vem samo, da brez nje/-ga ne bi zmogli,« bo rekel marsikdo. Naredite njemu in sodelavcem uslugo – opredelite svoje delovne naloge in svojemu nasledniku zapustite nekaj koristnih smernic in nasvetov.

2. Ne odidite, preden ne vzgojite svojega naslednika

Večina delodajalcev zahteva vsaj dvotedenski odpovedni rok. Upoštevajte postavke iz svoje delovne pogodbe in poskrbite za to, da boste pred nastopom nove službe na svoje prejšnje delovno mesto uvedli svojega naslednika – čeprav bo mogoče vaš novi delodajalec nekoliko nestrpen. S tem boste podjetju naredili neznansko uslugo, obenem pa bo jasno tudi, da jim kljub odhodu želite uspešno poslovanje. Če poznate koga, ki bi bil odlična zamenjava za vas, ga predlagajte svojim nadrejenim. Morda vam to prinese dodatno nagrado.

3. Srečno!

Ko boste zapuščali dosedanje delovno mesto, zaželite sodelavcem srečo in uspeh. Zahvalite se jim za odlično sodelovanje in jim povejte, da zelo cenite za pozornost in pomoč, ki ste ju bili deležni. Če se s katerim od sodelavcev ne razumete najbolje, se potrudite in zakopljite bojno sekiro. Ne morete vedeti, kdaj se bosta zopet srečala.

Dober glas seže v deveto vas. Če bo vaš odhod iz službe pospremilo pozitivno vzdušje, je velika možnost, da se bo v profesionalni mreži, v katero ste vpeti, o vas širile le pozitivne govorice.

5 napak po tem, ko dobite službo

Ko dobite službo je res čas za veselje, vendar pa ne izgubite trezne glave in ne delajte napak, zaradi katerih bi lahko ost…

Vir: aktiv.si